Sulge

Intrigeeriv klassika – veiseliha tartare

28. August 2016 • Toidud

Tartare on külmalt serveeritav liharoog, mis on valmistatud toorest lihast. Kuigi võib tunduda, et toore liha söömine on midagi keskaegset, siis nüüdseks on kütkestav liharoog kanda kinnitanud tänaseni. Tulgu austrid või tulgu tänavatoit – ikka leidub restorane, kes on tartare vorpimisel oma loomingu valla lasknud ja klassikule igavest truudust vandunud.

Loe edasi

tatar-1194059_960_720Tartare võib Eestis leida pea iga endast lugupidava restorani menüüst. Toorest liharooga pakutakse tüüpiliselt vürtside, tükeldatud sibula, toore munakollase ja rukkileivaga. Kuigi värske toores liha ei kujuta inimese tervisele mingit ohtu, suhtutakse antud toidusse siiski teatava aupaklikkusega.

Legendi kohaselt sai tartare alguse keskaegses idapoolses Poolas 13. sajandil, mida ründasid pidevalt Tatari salgad – Turgi sugemetega Mongoolia hõimud. Eurooplastele tuntud Tatarid pärinesid Baikali järve äärsest rannikualalt Põhja-Mongooliast, kes asusid võimukalt ründama Venemaad ja Ungarit.

Need ratsanikud kandsid alati endaga kaasas suuri lihatükke hobuse sadulite all. Võib arvata, et pidev kompamine, kuumus ja soolane hobuse higi viis liha marineerimise ja pehmenemiseni, mis söödi siis ilma küpsetamata. Kui Tatarid peatusid, lõikasid nad sadula alt võetud liha tükkideks ja lisasid maitseks kappareid ja teisi vürtse. Inimesed küll kartsid veriseid Tartareid, kuid samas arvati, et tänu toore liha ja vürtside söömisele oli sõdalastel piisavalt jõudu, et vastu pidada arvukates lahingutes.

10386980656_0f3ec84210_bToorel lihal oli oma koht ka teistes maailma köökides. Juba 19. sajandi lõpus pakuti veiseliha tartare Ameerika restoranis sealsele kõrgklassile. Manhattanil Broadway lähistel asus restoran, kus einestasid nt Ameerika president Theodore Roosevelt, Ted Kennedy, Gary Grant ja Bette Davis. Võib arvata, et sealne tartare leidis teekonna ka nende taldrikule.

 

 

Saksamaal on toore liha lõikamiseks meisterdatud spetsiaalne väike metallist nuga, mis võimaldab liha kaapida nii, et kõõlused ega koestik ei jääks lihatüki külge. Nuga tagab toore liha puhtuse ja õige tekstuuri.

bda706c6cff88658eb47e2fd71d3cacfTartare võib edukalt ka ise valmistada. Kõige olulisem on leida lihunik, keda sa usaldad ja kes kasutab eraldi nuge liha lõikamiseks. Lisaks tuleb liha koheselt ära tarbida ning hoida teda päikesevalguse ja kõrgete temperatuuride eest. Samuti tasub vältida töödeldud lihast tartare tegemist, kuna töötlusprotsessides võib värske liha sisse sattud soovimatuid baktereid.

Miks nimetame antud toitu aga lihtsalt tartare’ks? Tihti kutsutakse teda prantslaslikult bœuf à la tartar’iks, mis tähendab veiseliha koos majoneesi baasil valmistatud kastmega. Tänapäeval on aga rohkem levinud “steak tartare” või lihtsalt “tartare” nimetus, kuna kokad soovivad järjest enam vanale klassikule vunki juurde lisada. On levinud ka avokaado tartare, mida armastavad taimetoitlased ja veganid ning tuunikala tartare, millest on samuti mitmeid versioone. Tihti aetakse tartare nimetuse poolest segi ka tartar kastmega, mis sobib aga suurepäraselt kalaroogade saatjaks.

Veendu ise tartare unustamatust maitsest ja otsi menyyd.ee rakendusest, kuhu saad seda järgmisena sööma minna. Head isu!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn