Brunch on tõeline pühapäevane pidusündmus! Nimetus “brunch” tuleneb sõnadest "breakfast" + "lunch", olles hiline hommikusöök oma parimas tähenduses. Brunchi mainiti esmalt 1895. aastal Briti ajakirjas Hunter's Weekly kirjeldamaks pühapäevast varajast lõunat neile, kes laupäeval olid... pisut meelt lahutanud. Hilised hommikusöögid said populaarseks, sest ka pühapäeva hommikune kirikuskäik muutus nauditavamaks kui hiljem koos oma perekonna ning kogudusega üheskoos rikkalikku hommikusööki nautida sai.
Armastatud Parmesan kuulub Itaalia juustuparemikku. Eesti toidukohtades võib tihti kohata Parmesani juustu riivitud pasta, risotto, pitsade või salatite peal. Ehtne Parmesan on kõva kriibitava konsistentsiga ja kahvatu kollaka värvusega.
Espresso populaarsus on tõusnud kiiresti alates 1980ndatest, samaaegselt kohvikultuuri arenemisega. Kange kohvijook võlub inimesi nii Euroopas kui ka Ameerikas, kuigi tema tarbimise viis mõnevõrra erineb. Ameerikas lisatakse espresso juurde tihti ka maitsesiirupit, vahukoort ja sojapiima. Eurooplased armastavad espressot enamjaolt puhtalt, kuid joogile kõrvale pakuvad lisaks klaasi vett.
Šampinjon (agaricus bisporus ehk tõlked “grillitud seen”) on seen, mis on iseloomulik Euroopa ja Põhja-Ameerika rohumaadele. Ebaküpsena kohtab šampinjone kahte liiki – valget ja pruuni. Küpsena on šampinjon tuntud portobello seenena või ka champignon de Paris’na, mida armastatakse grillida või kasutada saia asemel burgeris.
Kinoa ehk Tšiili hanemalts, on viimastel aastatel kogu maailmas järjest populaarsemaks muutunud. Teda on nimetatud “supertoiduks” ja ÜRO Toidu- ja põllumajandusorganisatsion (FAO) on kuulutanud kinoa “kõrge toiteväärtsega“ toiduaineks. 2013. aasta tuulutati ÜRO poolt isegi “kinoa aastaks”.
Mis on kinoa ja miks ta nii populaarne on? (loe edasi)
Pasta on tõelise staartoiduna kohal pea igas toidukoha menüüs. Kas teadsid, et pastat söödi aegade alguses hoopiski paljalt, näppudega ning palju väiksemate portsudena? Tomatikastmega suured pastaportsud on seega pigem nüüdisaega innovatsioon, kui originaal kombinatsioon. Praegustes Eesti menüüdes ringi vaadates võib tõdeda, et pasta valmistamisel vaid tomatikastmega siiski ei piirduta ning au antakse Itaaliast pärinevale põhiroale usinasti.
Peaaegu 100 aastat on Prantsuse firma Michelin andnud välja Michelini giidi, raamatuseeriat, mis tutvustab parimaid restorane ja hotelle maailmas. Seal kajastatud restoranid saavad pärjatud Michelini tähega, prestiižseima tunnustusega söögikohale maailmas.
Juustukook ehk ingliskeeleses tõlkes “cheesecake” on üks populaarseimaid kooke maailmas. Kuigi juustukooki võib pidada ka tordiks või pirukaks, oleneb kust nurga alt vaadata, armastatakse tema koorest põhiosa ja biskviidist aluspõhja ikka ühtemoodi.
Kes poleks meist toidukoha toolil veidi elevaks muutnud, kui lauale ilmub valges keraamilises anumas brüleekreem, et siis selle katet krutsik silmades lusikaga lahti lõhkuda? Créme brulée’d ehk tõlkes brüleekreemi tuntaksegi põletatud pealmise kreemikihi järgi, mille all peitub hõrk vaniljekreem. Tegu on klassikuga, mille pärimisõiguse üle võistlevad nüüd Prantsusmaa, Inglismaa ja Hispaania.